Wat is gehard glas?

Gehard glas wordt ook wel thermisch bewerkt glas genoemd. Een korte en simpele beschrijving van gehard glas is glas dat door een chemische of thermische behandeling sterker wordt gemaakt.

Hoe wordt gehard glas gemaakt?

Het glas wordt verwarmd tot ca. 600 graden en vervolgens snel afgekoeld. Omdat glas een slechte warmtegeleider is zal de buitenkant sneller warm worden dan de kern. Voordat de glasplaat kan breken wordt de glasplaat snel afgekoeld. Hierdoor ontstaat een trekspanning tussen de kern en de buitenkant, zodat de glasplaat zich bij elkaar houdt. Door dit speciale hardingsproces is gehard glas ongeveer 5x zo sterk als ongehard glas.

Eigenschappen gehard glas

Gehard glas breekt niet snel. En als het breekt valt het in duizenden brokjes die niet zo scherp zijn. De kans op verwonding is hierdoor veel kleiner dan bij ongehard glas. Ongehard glas valt bij breuk uiteen in grotere, scherpe stukken glas. Gehard glas is dus stukken veiliger dan standaard glas.

Welk glas kan gehard worden?

Gehard glas wordt vaak gebruikt als veiligheidsglas, ter voorkoming van bijvoorbeeld doorval. Glassoorten als floatglas, figuurglas en bijv. zonwerende beglazing zijn glas soorten die allen gehard kunnen worden. Gehard glas kan geleverd worden in verschillende diktes.

Bewerkingen van gehard glas

Alle bewerkingen aan het glas, zoals gaten boren, slijpen of facetranden, moeten vóór het hardingsproces gebeuren. Het is namelijk niet mogelijk om glas, als het al gehard is, te bewerken. Dit geeft kans op breuk.

glazen keuken achterwand

Gehard glas en interieur

In interieur wordt vaak gebruik gemaakt van gehard glas. Gehard glas is veilig en het is mogelijk om onderdelen te monteren op gehard glas, zoals bijvoorbeeld deurknoppen. Voorwerpen die van gehard glas gemaakt worden zijn:

  • douchedeuren 
  • binnendeuren 
  • glazen keuken achterwanden 
  • tafelbladen 
  • glazen aanrechtbladen 
  • glazen meubels 

Prijs gehard glas

De prijs van gehard glas is afhankelijk van verschillende factoren, lees verder prijs gehard glas

 

Fabeltje: gehard glas is niet krasbestendiger dan ongehard glas!


offerte aanvraag